Zweverig

In Zuidoost Drenthe, in een schattig dorpje genaamd Noord-Sleen, staat een oude smederij die in de zomer van 2018 een nieuwe eigenaar heeft gekregen: Petra. In het najaar van 2018 heeft deze oude smederij een metamorfose ondergaan en is zij omgetoverd tot Yoga Studio. Een Yoga Studio in Noord-Sleen. Als er érgens niet-zweverige mensen wonen…

Bij yoga doen we niet zweverig, integendeel. We zijn juist bezig om door de houdingen meer te aarden (of klinkt dit nu wel zweverig?).

Bewust worden van je lichaam en alles met aandacht doen. Zo beginnen we elk yoga uur met een stukje ontspanning en aandacht voor onze ademhaling (onze pranayama, hierover een andere keer meer). Door deze oefening worden we ons bewust van ons lichaam en onze gedachten. Ben je nog druk? Heb je een gehaaste dag gehad? Heb je ergens in je lichaam pijn, bijvoorbeeld in je rug of schouders?

Vervolgens warmen we ons lichaam op en doen we een aantal verschillende oefeningen. Alles met begeleiding en aandacht. Alle houdingen dragen bij aan het beter functioneren van je organen, je gewrichten, je bloedvaten en je evenwicht. Je rekt en strekt al je spieren, wat ervoor zorgt dat de doorbloeding van het hele lichaam verbetert. En ja, dat is soms best intensief en daar kan je het goed warm van krijgen!

Na inspanning volgt ontspanning en laat je je lichaam even uitrusten en bijkomen.

Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ betekent. Bij yoga gaat het om de verbinding tussen lichaam en geest. In ons moderne leven is het evenwicht tussen lichaam en geest vaak uit balans. We zitten (te) veel, bewegen (te) weinig en zijn veel met onze hersenen bezig. Door tijdens yoga bewust de houdingen aan te nemen en daarbij aandacht te geven aan je ademhaling, word je je weer bewust van je lichaam en helpt het je zo weer gemakkelijker te kunnen ontspannen. Helemaal in het hier in nu, op de grond. Niets zweverigs aan 😉

Terug naar Blogoverzicht