Yoga

Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas). In het Nederlands zouden we het woord kunnen vertalen als ‘verbinden’. Het is een filosofie, leefwijze en oefen-methode die gaat over, zoals je kunt afleiden uit de naam, het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken (geest en lichaam, binnen en buiten, spanning en ontspanning, etc.), om uiteindelijk te komen tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren.

Wat doet Yoga?

Yoga leert ons om lichaam en geest, en om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. De oefeningen (asana’s) geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel gevoel van ontspanning. Juist in onze jachtige 21e eeuw is yoga een goede manier om rust en ontspanning toe te laten.

Eenvoud

Mensen die onbekend zijn met yoga hebben nog wel eens het idee dat het bij yoga vooral draait om het doen van gecompliceerde en ongemakkelijke lichamelijke oefeningen. Het tegendeel is waar. Natuurlijk zijn er veel asana’s waarvoor de nodige kracht en lenigheid nodig is, maar wie begint met yoga merkt al snel dat de meeste klassieke yoga-oefeningen tamelijk eenvoudig zijn uit te voeren.

8-voudige pad

Yoga is gebaseerd op het 8-voudig pad zoals beschreven in de yoga-sutra’s van grondlegger Patanjali, met als doel om dit algehele systeem te integreren middels yoga beoefening en daarbij in hoofdzaak de gedachtestroom te beheersen en te verstillen, wat leidt tot een staat van nirvana; gelukzaligheid (vertaald: een staat van Zijn waarbij we in pure harmonie/balans verkeren)

Vormen van Yoga bij de Smederij in Noord-Sleen

Wij bieden de volgende yogalessen: